Ποδηλατόδρομοι και πεζοδρομήσεις στην Καλαμαριά

28 Ιανουαρίου 2010  //  Από:   //  Αποτελέσματα  //  Κανένα σχόλιο   //   539 Προβολές

«Κόκκινο» στα ΙΧ, «πράσινο» στους πεζούς και στα ποδήλατα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η δημοτική αρχή Καλαμαριάς, η οποία σκοπεύει να προχωρήσει στην πεζοδρόμηση ενός από τους πιο κεντρικούς δρόμους του δήμου, της οδού Μεταμορφώσεως.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η οδός Μεταμορφώσεως θα πεζοδρομηθεί σε όλος της το μήκος (περίπου 400 μέτρα), από τη συμβολή της με την οδό Πόντου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Κερασούντος, αλλά όχι σε όλο της το πλάτος, καθώς θα απομείνει μία λωρίδα διέλευσης των οχημάτων, με μέτωπο προς τη Νέα Κρήνη. Η λωρίδα αυτή θα έχει πλάτος 3,70 μέτρα, ενώ η στάση και η στάθμευση θα απαγορεύονται.

Παρ’ όλα αυτά, όπως εξηγεί η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας Καλαμαριάς, Εύη Δέννη, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο προβλέπεται η ύπαρξη μίας μεγάλης εσοχής, μήκους 12 μέτρων, προκειμένου να σταθμεύουν φορτηγά για να γίνεται απρόσκοπτα η τροφοδοσία των καταστημάτων. Επιπλέον, κατά μήκος του δρόμου προβλέπεται να δημιουργηθούν και δύο εσοχές, όπου θα γίνεται η επιβίβαση – αποβίβαση των επιβατών των ταξί και των ατόμων με αναπηρίες. Το ένα σημείο θα βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως και το άλλο στο ΙΚΑ Καλαμαριάς.

” Ναι στο πράσινο , φιλοδοξούμε να δημιοργήσουμε έναν πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Καλαμαριάς , αφού η πεζοδρόμηση της οδού Μεταμορφώσεως θα συνοδευτεί απο εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις ” επισημείνει ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.Έτσι οι κέδροι , οι δάφνες και τα πλατάνια που ήδη υπάχουν στην Μεταμορφώσεως θα ενισχυθούν και από άλλα δέντρα , αλλά και από χαμηλού τύπου βλάστηση .

Η μελέτη προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, ράμπας, οδηγού τυφλών, διαβάσεων πεζών και ζώνης περιπάτου. Επίσης, θα τοποθετηθούν παγκάκια και θα δημιουργηθούν ελεγχόμενοι χώροι πιθανής ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Οι χώροι αυτοί, 16 τ.μ. ο καθένας, θα περικλείονται από παρτέρια και ζαρντινιέρες, ώστε να είναι οριοθετημένοι και να μην υπάρξουν τα γνωστά φαινόμενα των αυθαίρετων επεκτάσεων.

Σχετικά με το φωτισμό, βαίνει προς ολοκλήρωση η σχετική μελέτη, η οποία προβλέπει ότι δε θα υπάρχουν γκρίζες γωνίες, αφού το φως θα είναι άπλετο, χωρίς όμως να δημιουργείται ενόχληση στις κατοικίες που βρίσκονται στον πρώτο όροφο.

Στάθμευση

Με την πεζοδρόμηση της Μεταμορφώσεως, θα καταργηθούν περί τις 100 θέσεις στάθμευσης. Ωστόσο, ο δήμος προτίθεται να προχωρήσει στο μέτρο της χορήγησης κάρτας κατοίκου. Επιπλέον, για τους διερχόμενους, ήδη λειτουργεί υπόγειος χώρος στάθμευσης, 270 θέσεων, στην πλατεία Δημαρχείου, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου πρόκειται να παραδοθεί ένα δεύτερο υπόγειο πάρκινγκ, 170 θέσεων, στην οδό Μουρούζηδων.

Η πεζοδρόμηση της Μεταμορφώσεως, για την οποία αυτό το χρονικό διάστημα γίνεται διαβούλευση, προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), καθώς θεωρείται επιλέξιμο έργο επειδή αυξάνει το πράσινο

Σχετικά με τον Συντάκτη:

Αφήστε το σχόλιό σαςΣυμπλήρωσε την εξίσωση: *