ΣΑΣΘ: η κατασκευή ποδηλατοδρόμων ωθεί στη χρήση ποδηλάτου

9 Μαρτίου 2010  //  Από:   //  Δρόμος  //  1 σχόλιο   //   445 Προβολές

Στη δημιουργία μιας πιο φιλικής και ελκυστικής πόλης θα συμβάλει η κατασκευή ποδηλατόδρομων, όπως πιστεύει το 97% των ερωτηθέντων σε έρευνα που διενήργησε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Σ.Α.Σ.Θ. σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και έγινε σε κεντρικά σημεία της πόλης, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκ των οποίων το 1/3 είναι ποδηλάτες.

Η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσε ότι η κατασκευή ποδηλατοδρόμων που σχεδίασε ο δήμος Θεσσαλονίκης θα τους σπρώξει σε σε μια πιο συχνή χρήση του ποδηλάτου όπως και η εγκατάσταση χώρων στάθμευσης και φύλαξης ποδηλάτων, ποσοστό 87%, οι αναπλάσεις και εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης, 84%, και η δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων στα αστικά λεωφορεία (67%). Μάλιστα το 83% των ποδηλατών δήλωσαν ότι θα εγκατέλειπαν το μηχανοκίνητο μέσο που χρησιμοποιούν σήμερα (Ι.Χ. ή λεωφορείο) για τις καθημερινές μετακινήσεις, αν υπήρχε πλήρες και ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων. Επίσης, το 75%, αναφέρει ότι αν υπήρχαν χώροι στάθμευσης και φύλαξης ποδηλάτων στους τερματικούς σταθμούς του ΟΑΣΘ, θα χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο για συνδυασμένη μετακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Όσον αφορά το προφίλ των ποδηλατών, το 56% δηλώνει ότι κυκλοφορεί άνετα στους περισσότερους δρόμους, το 57% μετακινείται με ποδήλατο σχεδόν καθημερινά ενώ το 33% 1-3 φορές την εβδομάδα. Βασικοί σκοποί μετακίνησης είναι η αναψυχή (74%) και η ‘περιπλάνηση’ (52%). Ωστόσο, παρά την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών, ποσοστά 29% και 11% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το ποδήλατο με σκοπό μετακίνησης την εργασία και την εκπαίδευση, αντίστοιχα.

Η πλειοψηφία των ποδηλατών είναι γενικά νέοι ως προς την ηλικία αφού ποσοστό 66% έχει ηλικία από 15 έως 35 ετών. Εντούτοις, σημαντικό ποσοστό αντιπροσωπεύουν και οι μεγαλύτερες ηλικίες με το 29% να είναι ηλικίας από 36-55 ετών και ένα 5% να έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών. Το 78% είναι άνδρες και το 22% γυναίκες. Το 62% είναι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτου ενώ το 38% δεν διαθέτει Ι.Χ. (κυρίως οι νέοι ηλικίας από 15-25 ετών).

Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν, τέλος, τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου δικτύου που να συνδέει το σύνολο το πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο δημοφιλέστερος άξονας κυκλοφορίας ποδηλάτου είναι το παραλιακό μέτωπο αλλά, εκτός αυτού, οι ποδηλάτες διατρέχουν σχεδόν όλους τους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης όπως τη Βασ. Όλγας (33%), Μαρτίου (32%), Τσιμισκή (30%), Μπότσαρη (28%), Δελφών (28%), Αριστοτέλους (27%), Εγνατία (24%), Εθνικής Αμύνης (20%), Αγγελάκη (20%), Βενιζέλου (19%), Ερμού (19%), Αγ.Δημητρίου (17%), Δ. Γούναρη (16%), Αλ. Σβώλου (15%), Νέα Εγνατία (14%), Λεωφ.Στρατού (13%), Δωδεκανήσου (12%), Ι. Δραγούμη (10%), Ολύμπου (10%), Μοναστηρίου (10%), Φιλίππου (8

Σχετικά με τον Συντάκτη:

1 Σχόλιο to “ΣΑΣΘ: η κατασκευή ποδηλατοδρόμων ωθεί στη χρήση ποδηλάτου”
  • jsav
    12 Μαρτίου 2010 - Απάντηση

    Παρ ότι είμαι κάτοχος ποδηλάτου και μου αρέσει η χρήση του, θεωρώ ότι τα στοιχεία της μελέτης ακούγονται λίγο ουτοπικά. Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο θα μου άρεσε, στο θέλω και στο μπορώ. Η πραγματικότητα λέει ότι οι ποδηλατόδρομοι για να είναι ελκυστικοί για αυτούς που τους χρησιμοποιούν πρέπει να είναι εκτεταμένοι σε όλη την πόλη και όχι αποσπασματικά σε κάποια σημεία. Καλή η προσπάθεια του Δήμου αλλά χρειάζεται συνέχεια. Τα κίνητρα πρέπει να είναι ισχυρά για να αφήσει ο Έλληνας το Ι.Χ. ΤΟΥ.

Αφήστε το σχόλιό σας



Συμπλήρωσε την εξίσωση: *