Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Π. δίνει απαντήσεις

1 Οκτωβρίου 2012  //  Από:   //  Συνεντεύξεις  //  Κανένα σχόλιο   //   627 Προβολές

1) Η εικόνα και η σωστή δουλειά της εκάστοτε ομοσπονδίας είναι οι εθνικές ομάδες. Γιατί δεν έχει υπάρξει ένα σταθερό πρόγραμμα με τις εθνικές ομάδες και τι θα αλλάξετε με την επανεκλογή σας για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Καταρχήν θέλω να σας ενημερώσω ότι σταθερό πρόγραμμα για τις εθνικές ομάδες υπάρχει. Ένα από τα βασικότερα πράγματα που γίνονται στο τέλος κάθε αγωνιστικής χρονιάς είναι ο σχεδιασμός των εθνικών ομάδων για την επόμενη αγωνιστική χρονιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι προγραμματίζονται όλες οι αποστολές όλων των εθνικών ομάδων, γίνεται οικονομικός προγραμματισμός ανα αποστολή, αποφασίζεται κατ αρχήν το πόσοι αθλητές και συνοδοί θα συμμετέχουν, κοστολογούνται όλα τα πράγματα, από εισιτήρια μέχρι και υπέρβαρα, και όλα αυτά αποστέλλονται στην Γ.Γ.Α.

Από αυτό το σημείο και μετά η βασικότερη παράμετρος υλοποίησης του παραπάνω σχεδιασμού, έχει να κάνει με την εκροή των επιχορηγήσεων από το κράτος προς την ομοσπονδία. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει σταθερή ροή χρημάτων, αρχίζουν και οι αναγκαστικές προσαρμογές.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση οδηγεί σε συρρίκνωση του προϋπολογισμού μέσω της κρατικής μηχανής, αυτό που ήδη προσπαθώ να επιτύχω, και σε ένα βαθμό τα έχω καταφέρει, είναι η επαφή με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, για την εξεύρεση πόρων που μακρόχρονα θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό χρηματοδότησης του αθλήματος. (βλέπε POSTBANK, ΟΠΑΠ κλπ).

 

2) Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι αγώνες πανελληνίου ενδιαφέροντος, όπου στηρίζονται μόνο από τα σωματεία. Έχετε στο πρόγραμμά σας κάποια λύση ώστε να συγκεντρώνετε πιο συχνά όλους τους Έλληνες ποδηλάτες σε ανταγωνιστικούς αγώνες;

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, πιστεύω ότι πρέπει να ξανασχεδιάσουμε την διοικητική δομή του αθλήματος. Αυτος ο νέος σχεδιασμός θα φέρει και την λύση στο πρόβλημα που αναφέρετε.

Ειδικότερα θα πρέπει να εξετασθεί η συγχώνευση των τοπικών επιτροπών και ενώσεων σε 2 ή 3 κύριες ενώσεις ή περιφέρειες αφού εξετασθεί και ληφθεί σοβαρά υπόψη τόσο η γεωγραφική απεικόνιση της χώρας όσο και άλλα σημαντικά δεδομένα (χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ πόλεων, διασπορά και πλήθος αθλητών και σωματείων κλπ).

Στόχος θα είναι αφ’ ενός η καλύτερη από πλευράς προσέλευσης αθλητών διοργάνωση τοπικών πρωταθλημάτων, αλλά και η μείωση του κόστους λειτουργίας των περιφερειών.

Για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρχει η Ένωση Βόρειας  Ελλάδας (πιθανόν να αποτελείται από σωματεία της Θράκης, Μακεδονίας, Θεσσαλίας  και Ηπείρου), η  Ένωση Κεντρικής Ελλάδας κ.λπ.

Οι Ενώσεις αυτές θα μπορούν να επιχορηγούνται ετησίως μέσω της ομοσπονδίας με ένα ποσόν για τις λειτουργικές τους δαπάνες και τα Τοπικά η Περιφερειακά τους Πρωταθλήματα, έχοντας όμως παράλληλα την υποχρέωση της διοργάνωσης ενός αγώνα δρόμου, υψηλού επιπέδου (Αναπτυξιακού, η Κυπέλλου Ελλάδας σε κατηγορίες που θα έχουν συμφωνηθεί) στον οποίο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι αθλητές.

Οι αγώνες αυτοί θα τελούνται δε σε διαφορετική χρονική στιγμή ανά ένωση η περιφέρεια, αποτελώντας πιθανόν πρόκριση για τα αντίστοιχα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Έτσι μειώνοντας το κόστος θα μπορέσουμε να προσφέρουμε τελικά αγώνες υψηλού επιπέδου στους Έλληνες ποδηλάτες.


3) Με την εικόνα του οικονομικού προϋπολογισμού της ομοσπονδίας που έχετε, σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν περικοπές χρημάτων και σε ποιους να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις;

 

Ήδη αυτή η Διοίκηση, από την αρχή της θητείας της έχει προσχωρήσει σε μία  τεράστια περιστολή δαπανών, και ένα ‘’νοικοκύρεμα’’ των οικονομικών της Ομοσπονδίας. Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον τομέα από τον οποίο μπορούν να περικοπούν πια χρήματα. Φτάσαμε στο σημείο να ζητάμε από τα Σωματεία να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους συμμετοχής των αθλητών τους σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Και όλα αυτά την στιγμή εγώ προσωπικά και οι στενοί μου συνεργάτες, προσπαθούμε να διαχειριστούμε ένα τεράστιο πρόστιμο από την Εφορία, που βαρύνει την Ομοσπονδία λόγω της ανεπάρκειας, για να μην χρησιμοποιήσω καμιά άλλη λέξη, κάποιων παραγόντων που δυστυχώς παραμένουν ενεργοί στον χώρο  και ειδικά ενός ταμία σε προηγούμενη διοίκηση.

Έτσι λοιπόν ο επαναπροσδιορισμός των στόχων της νέας διοίκησης που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές, θα αποτελέσει οδηγό για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας.

 

4) Το μεγαλύτερο βάρος της ελληνικής ποδηλασίας έχει πέσει στα σωματεία για την διοργάνωση των αγώνων και την ανάδειξη αθλητών. Με ποιο τρόπο θα προσπαθήσετε να τα προβάλλετε και να τα στηρίξετε σε αυτήν την προσπάθεια;

Το κύτταρο ‘’γέννησης’’ όπου ό αθλητής κάνει τα πρώτα του ποδηλατικά βήματα, αναμφισβήτητα είναι το σωματείο. Το σωματείο λοιπόν είναι που δίνει στον αθλητή τα πρώτα του ‘’εφόδια’’ και είναι αυτό θα καθορίσει και την εξέλιξη ενός αθλητή. Υπάρχουν σωματεία και σωματεία. Άλλα είναι ενεργά και κάνουν αθλητισμό και πρωταθλητισμό και άλλα απλώς υπάρχουν σαν σωματεία ‘’σφραγίδες’’ για άλλους λόγους.

Όλα όμως τα ενεργά σωματεία έχουν λίγο ως πολύ τα ίδια σχεδόν προβλήματα, μιας και το άθλημά μας είναι από τα ‘’ακριβά και πολυδάπανα αθλήματα’’ και η οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα έχει επιδράσει αρνητικά και σε όλον τον αθλητισμό.

Με αυτά τα δεδομένα και ειδικά για τους γονείς των παιδιών που ξεκινούν το ποδήλατο, θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο της παροχής, με αντικειμενικά κριτήρια, βασικού ποδηλατικού εξοπλισμού της ομοσπονδίας (που δεν χρησιμοποιείται από τις Εθνικές Ομάδες) σε σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα κυρίως σε μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Βασικές παράμετροι των αντικειμενικών αυτών κριτηρίων μπορούν να είναι ο αριθμός των αθλητών, η συχνότητα συμμετοχής τους σε αγώνες, τα αποτελέσματα των αγώνων, κλπ.

Θα πρέπει να διερευνηθεί και η δυνατότητα χορηγίας του εξοπλισμού αυτού μέσω ιδιωτών η φορέων η προγραμμάτων της Ε.Ε.

Παράλληλα θα πρέπει να συνεργαστούμε με την πολιτεία για την επαναφορά των κονδυλίων των τακτικών επιχορηγήσεων καθώς επίσης τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών με υψηλές διακρίσεις στα μέτρα του παρελθόντος.

Επίσης να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ούτως ώστε όλα τα σωματεία να προπονούνται δωρεάν στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.

 

5) Τα ελληνικά ποδηλατοδρόμια (Χανιά – Ρόδος – Τρίκαλα) δεν έχουν αξιοποιηθεί καθόλου από την ελληνική ομοσπονδία. Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίσατε και πιστεύετε ότι μπορούν να αλλάξουν τα υπάρχον δεδομένα;

 

Αναφέρεστε σε 3 ποδηλατοδρόμια εκ των οποίων μόνο το ένα (στη Ρόδο) βρίσκεται σε λειτουργία και χρήση. Το ποδηλατοδρόμιο των Τρικάλων, που υπενθυμίζεται ότι κατασκευάστηκε επί προεδρίας μου, με σκοπό να αποτελέσει προπονητικό κέντρο ποδηλασίας, σταμάτησε να χρησιμοποιείται, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Όμως με ενέργειες της παρούσης Διοίκησης, υπάρχει ήδη άμεση συνεργασία και επαφές με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία ενδιαφέρεται σοβαρά για την ανακατασκευή του, τόσο για τον τρόπο αποκατάστασης των προβλημάτων που παρουσιάζει, όσο και στον τρόπο μελλοντικής χρήσης και αξιοποίησης του.

Το ποδηλατοδρόμιο των Χανίων βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής του αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποστηρικτικές κτηριακές υποδομές. Υπάρχει συνεχής επαφή της ομοσπονδίας με τον τοπικό Δήμο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να τοποθετηθεί το τελικό στρώμα της επιφάνειας της πίστας που θα την καταστήσει λειτουργική.

Τα δύο αυτά περιφερειακά ποδηλατοδρόμια μετά την ολοκλήρωσή τους, θα αποτελέσουν, μαζί με αυτό της Ρόδου, σίγουρα πόλο έλξης νέων αθλητών, και μοχλό ανάπτυξης του αθλήματος στην περιφέρεια. Μπορούν δε κάλλιστα να λειτουργήσουν ως προπονητικά κέντρα τόσο για τα ελληνικά σωματεία, όσο και για τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, η οποία στερείται τέτοιων υποδομών.

6) Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η αύξηση της ενασχόλησης του κόσμου με το ποδήλατο, κυρίως όμως ως μέσο μετακίνησης. Με ποιον τρόπο θα κάνετε την αγωνιστική ποδηλασία πιο προσιτή σε παιδιά και μεγάλους για την ανάπτυξη του αθλήματος;

 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την επίτευξη του στόχου στον οποίο αναφέρεστε. Η Ομοσπονδία ήδη συμμετέχει και υποστηρίζει λαϊκούς αγώνες που διοργανώνουν διάφοροι Δήμοι, Περιφέρειες και άλλοι φορείς. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία της γνωριμίας των παιδιών με την ποδηλασία, την Ομοσπονδία αλλά και ορισμένους Έλληνες Πρωταθλητές ποδηλασίας που συμμετέχουν σε αυτές.

Ένα άλλος τρόπος είναι το ΒΜΧ πού είναι πια ολυμπιακό αγώνισμα και αποτελεί πεδίο ενασχόλησης  όλο και μεγαλύτερου αριθμού αθλητών, ειδικά αθλητών μικρής ηλικίας, σε πανελλήνια κλίμακα.

Ήδη έχει διοργανωθεί το αντίστοιχο πανελλήνιο πρωτάθλημα, και αποτελεί πια επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μίας πίστας ΒΜΧ, ολυμπιακών προδιαγραφών. Αυτή θα μπορούσε να χωροθετηθεί στο παρκινγκ του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου, ώστε να αποτελέσει έναν πόλο έλξης νέων αθλητών πέρα από το ΒΜΧ και στα άλλα αγωνίσματα της ποδηλασίας, χωρίς να αποκλείονται και άλλες περιοχές της χώρας. Στο πάρκινγκ αυτό μπορεί να γίνεται παρουσίαση και δράσεις για την ποδηλασία δρόμου καθώς και αγώνες σε μορφή παιχνιδιού για τα παιδιά.

7) Θα μείνετε δίπλα στο άθλημα εάν δεν είναι αυτό που θέλετε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας; Αν ναι, με ποια ιδιότητα;

 

Κατ αρχήν να υπογραμμίσω ότι δεν είμαι ‘’δεμένος με καμία καρέκλα’’ ούτε έχω σκοπό να παραμείνω ισόβιος πρόεδρος. Ήμουν στον αθλητισμό πριν να ασχοληθώ με την ποδηλασία, και βρέθηκα στον χώρο μιας και πάντα μου άρεσε το άθλημα αυτό, για να μπορέσω να βοηθήσω τόσο στην ανάπτυξη και διάδοσή του, όσο και στην οργάνωση του χώρου γενικότερα.

Πιστεύω ότι έχω επιτύχει αρκετά πράγματα, αλλά κάνοντας μια αυτοκριτική θεωρώ ότι έχω κάνει και λάθη. Άλλωστε ποιος δεν έχει κάνει λάθη δουλεύοντας ή ασχολούμενος σε έναν χώρο.

Επίσης πιστεύω ακράδαντα ότι η πλειοψηφία του ποδηλατικού κόσμου θα εκτιμήσει την προσπάθειά τόσο την δική μου, όσο και των συνεργατών μου, θα αναλογισθεί ότι πετύχαμε  την αναβίωση του Γύρου Ελλάδας, ευτυχίσαμε να χειροκροτήσουμε αρκετές διακρίσεις αθλητών μας (Ταμουρίδης Κυπελλούχος Κόσμου, Βολικάκης Χρήστος Χρυσό μετάλλιο στην πίστα, πρόκριση 4 αθλητών μας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου κλπ), δώσαμε ευκαιρίες σε πολλούς αθλητές και αθλήτριες να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες, συμμαζέψαμε τα οικονομικά της ομοσπονδίας και πολλές άλλες ενέργειες και δράσεις.

Ο κόσμος αυτός λοιπόν θα καθορίσει και το μέλλον του αθλήματος στις επόμενες εκλογές και θα μού δώσει έναν νέο ρόλο.

Θέλοντας να σας θυμίσω ότι στο παρελθόν έχω υπάρξει Γενικός Γραμματέας αλλά και Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, σας δηλώνω ότι θα παραμείνω στον χώρο, μιας και δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπηρετήσω το άθλημα και από άλλη θέση, όπως εχω κάνει και στο παρελθόν.

Σχετικά με τον Συντάκτη:

Αφήστε το σχόλιό σαςΣυμπλήρωσε την εξίσωση: *