Ποδήλατο με δισκόφρενα. Τι θα πρέπει να προσέχετε!

25 Φεβρουαρίου 2016  //  Από:   //  Mountain Bike  //  Κανένα σχόλιο   //   1785 Προβολές

Η χρήση των δισκοφρένων στα ποδήλατα, είτε είναι βουνού, είτε δρόμου έχει αρχίσει να γίνεται πολύ συνηθισμένη. Αν και όσοι ασχολούνται με το βουνό σίγουρα έχουν εδώ και μερικά χρόνια δισκόφρενα στα ποδήλατά τους, τα ποδήλατα δρόμου τώρα έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά και μικρά βήματα προς την χρήση δισκοφρένων. Όπως και να έχει όμως, η τεχνολογία είναι η ίδια και υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέχει κάθε αναβάτης στο ποδήλατο του, όταν υπάρχουν δισκόφρενα ώστε να έχει απροβλημάτιστη λειτουργία ανεξαρτήτως συνθηκών.

Δεν θα πρέπει να ακουμπάτε τους δίσκους με τα χέρια. Υπάρχουν δύο θέματα όταν ακουμπάτε τους δίσκους με τα χέρια. Κατά την χρήση τους, οι δίσκοι των φρένων μπορεί να ανεβάσουν πολύ μεγάλες θερμοκρασίες και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Το δεύτερο και πιο σημαντικό θέμα, είναι πως τα χέρια έχουν λίπος και όταν ακουμπάμε τους δίσκους με τα χέρια μας μπορεί να λιγδωθούν οι επιφάνειες των δίσκων και να μην έχουμε απόδοση κατά το φρενάρισμα. Σίγουρα κανείς δεν θα το ήθελε αυτό σε μια απότομη και παρατεταμένη κατηφόρα!

Προσοχή με τα σπρέι συντήρησης, ή τα υγρά φρένων. Αν πέσει κάτι από αυτά στους δίσκους και τα τακάκια είναι κατά 99% σίγουρο ότι η απόδοση του φρεναρίσματος θα είναι αρκετά μειωμένη. Αν καθώς λιπαίνετε την αλυσίδα πέσει λάδι στον δίσκο ή τα τακάκια –μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν χρησιμοποιείτε συμπιεσμένες συσκευασίες λαδιού, σπρέι, καθώς μπορεί να μην πέσει απευθείας πάνω στο δίσκο το λάδι, αλλά ατμοί που βγαίνουν να προκαλέσουν τα ίδια αποτελέσματα- θα πρέπει να αφαιρέσετε αμέσως τον τροχό και να καθαρίσετε τον δίσκο και τα τακάκια με ισοπροπυλική αλκοόλη και ένα καθαρό πανί. Αν η ποσότητα λιπαντικού που έπεσε στα τακάκια και τους δίσκους είναι μικρή, ίσως να μπορέσετε να τα σώσετε, ενώ σε αντίθετη περίπτωση πηγαίνετε κατευθείαν για καινούρια.

Μην πατήσετε την μανέτα του φρένου, αν δεν είναι ο τροχός στο ποδήλατο. Αν πατήσετε την μανέτα, με τον τροχό να είναι εκτός ποδηλάτου, άρα και ο δίσκος να μην υπάρχει ανάμεσα από τα τακάκια στο φρένο, τότε αυτά δεν θα έχουν κάπου να κοντράρουν και θα συνεχίσουν να «βγαίνουν» προς τα έξω μέχρι να συναντηθούν μεταξύ τους. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές –διότι μπορεί να έχετε φαγωμένα τακάκια και να βγει το έμβολο από την δαγκάνα και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ποδηλατά σας- η λύση είναι πολύ εύκολη. Αφαιρείτε τα τακάκια και με ένα πλατύ, ίσιο, κατσαβίδι, πιέζετε τα έμβολα ώστε να επιστρέψουν με την μύτη του  κατσαβιδιού, αλλά με προσοχή ώστε να μην προκαλέσετε κάποια φθορά στα έμβολα. Τοποθετήστε τα τακάκια, βάλτε τον τροχό και πιέστε την μανέτα μέχρι να αρχίσει να δουλεύει σωστά το φρένο.

pixelplus_LARGE_t_2_461

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να ελέγξετε το φάγωμα από τα τακάκια και τους δίσκους. Αν και τα δισκόφρενα γενικά είναι αρκετά χαμηλής συντήρησης, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το υλικό τριβής που έχουν δεν φθείρετε μετά από κάποιο καιρό. Όταν τα τακάκια έχουν λιγότερο από 1mm υλικό τριβής καλό θα είναι να αντικατασταθούν. Το ίδιο ισχύει και με τους δίσκους, με τους περισσότερους κατασκευαστές να δίνουν ως ελάχιστο πάχος το 1,8mm.

Χρησιμοποιείτε λάθος εργαλεία και ακατάλληλα υγρά στο υδραυλικό σύστημα. Η χρήση mineral oil σε ένα σύστημα υδραυλικών δισκοφρένων το οποίο είναι σχεδιασμένο να δουλεύει με υγρά DOT, ή το αντίθετο, είναι μια συνταγή, σίγουρης αποτυχίας. Όπως και να μην χρησιμοποιείτε ροπόκλειδο για τις βίδες στους αντάπτορες. Προς Θεού, μην πιάσετε με τα χέρια τον δίσκο και προσπαθήσετε να τον ισιώσετε. Υπάρχουν ειδικά εργαλεία για όλες τις εργασίες συντήρησης που μπορείτε να κάνετε. Αν σκοπεύετε να συντηρείτε μόνοι σας τα δισκόφρενα του ποδηλάτου σας, προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία, τα κατάλληλα υγρά του υδραυλικού συστήματος και χρησιμοποιείτε ροπόκλειδο.

πηγή: sela.gr

Σχετικά με τον Συντάκτη:

Αφήστε το σχόλιό σαςΣυμπλήρωσε την εξίσωση: *