Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

12 Ιανουαρίου 2017  //  Από:   //  Γενικά, Χρήσιμα  //  Κανένα σχόλιο   //   1836 Προβολές

Ο ορισμός της αισθητικής ως της ενασχόλησης με το αν μπορεί να υπάρξει απόλυτη αίσθηση του ωραίου,προδίδει την χροιά της υποκειμενικότητας που υπεισέρχεται στο στυλ,στο μακιγιάζ και στην εμφάνιση.Δεν καταργούνται τα αντικειμενικά κριτήρια υγιούς σώματος για παράδειγμα ,αλλά αν αναλογιστούμε την αλλαγή προτύπων ανάλογα με την εποχή και την κοινωνία,πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την καθολικότητα αυτών των προτύπων ; Και αν δεν υπάρχει ορισμός του σωστού και του λάθους,εν γένει,πώς μπορεί να υπάρξει στον αισθητικό τομέα;

      Προεξέχουσα θέση τις τελευταίες δεκαετίες κατέχει η έννοια της κατασκευής και πιο συγκεκριμένα,του κονστρουξιονισμού. Η αποδεκτή εμφάνιση είναι πολιτισμική κατασκευή ως έναν βαθμό.
     Λέγεται ότι καμία πραγματικότητα δεν είναι αδιαμεσολάβητα πραγματική αλλά παίρνει οριστική μορφή από μεμονωμένα υποκείμενα.Μπορεί να υπάρχουν κάποιες συλλογικές απόψεις,όμως η συλλογικότητα εξαρτάται από έναν κοινό κόσμο νοημάτων.
      Αυτά τα νοήματα συχνά διαμορφώνονται από λίγους και επιβάλλονται ως αντικειμενικά και δεδομένα. Να σημειωθεί ότι δεν είναι σκοπός του άρθρου να υποστηρίξει συνομωσιολογίες ,αλλά συνήθως τα νοήματα που κατασκευάζονται από τα ΜΜΕ εξυπηρετούν σκοπιμότητες της εκάστοτε εποχής.
   Επί παραδείγματι,τα ΜΜΕ προβάλλουν ως πρότυπα εκείνα τα οποία εξυπηρετούν τις εκάστοτε εμπορικές διαθέσεις.Δεν μπορούν όμως να καταργήσουν το προσωπικό στυλ και να μας πείσουν ότι υπάρχουν αμιγώς καθολικά πρότυπα,διότι αν υπήρχε καθολικότητα,θα υπήρχαν τόσα διαφορετικά στυλ,ιδιαίτερα ανάμεσα σε ποικίλες κοινωνίες;
                                                 Σπυριδούλα Καραγεώργη
   email : [email protected]
Σχετικά με τον Συντάκτη:

Αφήστε το σχόλιό σαςΣυμπλήρωσε την εξίσωση: *