Το ποδήλατο στο επίκεντρο της νέας αντίληψης του ΣΒΑΚ

10 Νοεμβρίου 2017  //  Από:   //  Γενικά  //  Κανένα σχόλιο   //   211 Προβολές

Μπαράζ αλλαγών φέρνει στο προσκήνιο ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (KOK) με μια σειρά ζητημάτων επί τάπητος που εστιάζουν στην κοινωνική παράμετρο του σχεδιασμού των πόλεων.
Αλλαγή των προστίμων τα οποία θα καταβάλλονται με γνώμονα το εισόδημα του παραβάτη, κατηγοριοποίηση των παραβάσεων με βάση την επικινδυνότητά τους, ποινές που θα στερούν το δίπλωμα οδήγησης σε περίπτωση υποτροπής και σήμανση για τα ποδήλατα είναι ορισμένα από τα νέα μέτρα που έρχονται στο προσκήνιο.
Οι παραπάνω προτάσεις που συζητούνται εδώ και καιρό, έχουν γίνει δεκτές με ποικίλες αντιδράσεις από το κοινό. Πολλοί είναι αυτοί που φαίνεται να διαφωνούν με ορισμένες προτάσεις που αφορούν κυρίως την επιβολή προστίμων και ποινών για αιτίες που είναι συνήθεις στην ελληνική οδική πραγματικότητα, όπως η ρίψη τσιγάρου από το παράθυρο. Ο λόγος της αντίδρασης έγκειται, κυρίως, στο φόβο πως τα νέα μέτρα ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως εισπρακτικά εργαλεία, γεγονός που σε μια περίοδο κρίσης για τη χώρα, το άκουσμα και μόνο τέτοιων διατυπώσεων δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα του κοινού που διάκειται θετικά έναντι των νέων ρυθμίσεων αναλογιζόμενοι πως η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ευκαιριακά και στον τομέα των μεταφορών και της κινητικότητας στην πόλη αφού έμφαση δίνεται όχι μόνο σε τυπικές παραβάσεις αλλά και σε μια σειρά ζητημάτων που αναμένεται να ρυθμίσουν την δυνητική αντικοινωνική συμπεριφορά των οδηγών με σκοπό την ανάπτυξη μιας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ οδηγού και πεζού. Ένας «κώδικας αξιών και οδηγικής συμπεριφοράς», έχει χαρακτηριστεί ο νέος ΚΟΚ από τον Υπουργό κ. Σπίρτζη, που προωθεί«την ασφάλεια και την κοινωνική συμπεριφορά» και την ισοτιμία μεταξύ των πολιτών.
Πράγματι, πέραν των προστίμων, το οποίο είναι το σημείο στο οποίο ο Έλληνας πολίτης θα σταθεί σήμερα διαβάζοντας τα νέα μέτρα, ο νέος ΚΟΚ φέρνει στον πίνακα των σχεδιαστικών πρακτικών ζητήματα κινητικότητας, δηλαδή θέματα που αφορούν την μετακίνηση του κάθε πολίτη με οποιονδήποτε τρόπο στην πόλη.
Πεζή μετακίνηση, πατίνια, ποδήλατα και δημόσια συγκοινωνία επιστρατεύονται για την επίτευξη δύο βασικών στόχων: την προσέγγιση της ισοτιμίας όλων των πολιτών ανεξαρτήτως δυνατότητας κίνησης ή οδήγησης αυτοκινήτου και την προώθηση της βιώσιμης πόλης, μιας πόλης που είναι ξανά ένα μεγάλο σπίτι για όλους μας, ένα σημείο αναφοράς με έντονους δεσμούς που, δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες εξοστρακίστηκαν από την αυξημένη κυκλοφορία του αυτοκινήτου.
Αυτή η αποξένωση του πολίτη από τους δημόσιους χώρους της πόλης μπορεί να μην έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη μας, τη Λάρισα, που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής πόλης μεσαίου μεγέθους με σημαντικό αριθμό δημόσιων χώρων που αφιερώνονται στην κίνηση του πεζού. Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των πεζοδρόμων που συνδέουν τις διάφορες κεντρικές πλατείες δημιουργώντας ένα δίκτυο δημόσιων χώρων υπό τη διακριτική πορεία του γλυπτού ποταμού που ρέει σε μια παράλληλη πορεία με τον αργυροδίνη Πηνειό.
Ακόμη, όμως, και στη Λάρισα, η ανάγκη για περαιτέρω διεκδίκηση χώρου για τους πεζούς διαφάνηκε ως αναγκαιότητα μέσα από μια σειρά αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Φρουρίου της πόλης αλλά και μέσα από την μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Δρόμοι αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στον πεζό και τον ποδηλάτη, νέες υποδομές κίνησης ΑμεΑ πρόκειται να διευκολύνουν την κινητικότητά τους και νέα τεχνική υποδομή αναμένεται να συμβάλει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης.
Στις παραπάνω δράσεις, η εφαρμογή των διατάξεων του νέου ΚΟΚ για την ένταξη του ποδηλάτου στην πόλη, με φωτεινούς σηματοδότες και την προώθηση των ποδηλατικών διαδρομών -μια υποδομή που, παρότι υπάρχει σήμερα στη Λάρισα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής της-δημιουργεί μια προοπτική για την απόκτηση της εικόνας μιας ευρωπαϊκής πόλης! Όλα τα παραπάνω, θα έχουν και άλλες θετικές επιδράσεις: θα προκύψει μια οικονομική πόλη, όπου ο κάτοικός της θα μπορεί να μετακινείται δωρεάν ή με χαμηλό κόστος, ενώ προστατεύει το περιβάλλον και αναπτύσσει την κοινωνικότητά του. Αναμένεται, δηλαδή, στο μέλλον, να κάνουμε λόγο για μια Λάρισα βιώσιμη, οικονομική, ιδιαίτερα κοινωνική και δημόσια!
Οι παραπάνω γραμμές μπορούν να λειτουργήσουν ως τροφή για σκέψη τόσο για την άσκηση κριτικής στις νέες διατάξεις του ΚΟΚ όσο και για την κατανόηση των παρεμβάσεων που καλείται ο σύγχρονος πολεοδόμος να εφαρμόσει σε μια πόλη σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Η ώριμη στάση των πολιτών είναι αυτή που θα καταδείξει σε πιο βαθμό η δημόσια πόλη, που αποτελεί πρόκληση σύγχρονης πολιτικής, μπορεί να βρει εφαρμογή, συμβάλλοντας στην επίλυση μιας σειράς σοβαρών κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων για τα αστικά θέματα. Ο ρόλος και η στάση του καθένα από μας είναι παράμετροι σημαντικοί, αρκεί να το κατανοήσει.
Tου Χαράλαμπου Κυριακίδη*
• O Χαράλαμπος Κυριακίδης είναι Υπ.Δρ. ΕΜΠ, Γραμματέας ΔΕ Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΤ Κεντρικής Ελλάδας

Σχετικά με τον Συντάκτη:

Αφήστε το σχόλιό σαςΣυμπλήρωσε την εξίσωση: *