H ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣTO ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ” ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ‘’ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΙΝΙΔΗΣ’’

1 Μαρτίου 2018  //  Από:   //  Γενικά, Δελτία Τύπου  //  Κανένα σχόλιο   //   629 Προβολές

H Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, επίσημος φορέας του αθλήματος και μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI), με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι:
ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επανέρχεται στα σχέδιά που έχει στα σκαριά για την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στον χώρο του ποδηλατοδρομίου!
δηλώνει τα εξής:
Για όσους δεν γνωρίζουν ιστορικά στοιχεία, τους πληροφορούμε ότι το στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, (που πρόσφατα μετατράπηκε σε γήπεδο) κτίστηκε στο χώρο του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου Φαλήρου όπου έγιναν τα αγωνίσματα ποδηλασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896.
Τότε ο 1ος (χρονικά) Έλληνας Ολυμπιονίκης δεν ήταν ο Σπύρος Λούης αλλά ο ποδηλάτης Αριστείδης Κωνσταντινίδης.

Εξ ου και η ονομασία που δόθηκε στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.
Εδώ ερχόμαστε στο θέμα συστέγασης με το ποδόσφαιρο και τα επακόλουθά του. Το Ποδηλατοδρόμιο Φαλήρου λοιπόν, από το 1920 άρχισε να χρησιμοποιείται και σαν γήπεδο ποδοσφαίρου, έως ότου το 1960 ανακαινίστηκε και έγινε γήπεδο ποδοσφαίρου και στάδιο για τον στίβο στάδιο, καταστρέφοντας τελείως τον αγωνιστικό χώρο (πίστα) του ποδηλατοδρομίου.
Αποτέλεσμα ήταν ότι η τότε ολοένα ανερχόμενη ποδηλασία πίστας, να αφανιστεί, με καταστροφικές συνέπειες για το άθλημα.
Σήμερα λοιπόν για άλλη μία φορά φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν η ιστορία να επαναληφθεί αυτή τη φορά από την ΚΑΕ ΑΕΚ.
Αυτό που επιχειρείται από την μπασκετική ΑΕΚ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, εναντία στην ελληνική ποδηλασία των ολυμπιονικών και των διεθνών επιτυχιών, ξεπερνά κάθε όριο λογικής.
Ένα καθαρά επαγγελματικό άθλημα που συστεγάζεται στο ΟΑΚΑ, σε ένα ήδη υπάρχον γήπεδο μπάσκετ, ζητάει την απομάκρυνση της ποδηλασίας από το ‘’σπίτι της’’, καταστρέφοντας μία από τις καλύτερες και ταχύτερες ξύλινες πίστες του κόσμου, για να δημιουργήσει …. νέο γήπεδο μπάσκετ και κερκίδες !!!!
Και μάλιστα πίστα η οποία είναι κατασκευασμένη από το μοναδικό ξύλο Afselia Africana (doussie), ειδικό για κατασκευή ποδηλατοδρομίων, απαγορευμένης πλέον υλοτόμησης, λόγω σπανιότητας.
Λες και δεν υπάρχουν ανάλογοι χώροι όπου ο κος Αγγελόπουλος μπορεί να κάνει όποια επένδυση, θέλει με σκοπό βέβαια την προβολή και το κέρδος. Μάλλον προσπαθεί να το κάνει με το λιγότερο δυνατό κόστος καταστρέφοντας το ποδηλατοδρόμιο και εκμεταλλευόμενος το στέγαστρό του.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, σοβαρά και υπεύθυνα υπογραμμίζουμε ότι το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο ‘’Αριστείδης Κωνσταντινίδης’’ κατασκευάστηκε, ως γνωστόν, σε μια έκταση ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, υπέρτατου αθλητικού φορέα για τη διάδοση του ολυμπιακού κινήματος και των ολυμπιακών αθλημάτων στην Ελλάδα, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη και διάδοση της ποδηλασίας στην Ελλάδα.
Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο είναι πλήρως και ολοσχερώς συνυφασμένο με το άθλημα της ποδηλασίας και δη με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, η οποία είναι με βάση τον αθλητικό νόμο και το Καταστατικό της αρμόδια για την ανάπτυξη και διάδοση της ποδηλασίας στην Ελλάδα.
Από το 1991 μέχρι και σήμερα το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο έχει αποτελέσει την έδρα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και το χώρο διεξαγωγής όλων των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Ποδηλασίας καθώς και σημαντικότατων μεγάλων διεθνών διοργανώσεων ποδηλασίας, όπως οι Μεσογειακοί Αγώνες 1991, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Εφήβων-Νεανίδων το 1992, τρία Παγκόσμια Κύπελλα Πίστας το 1995, 1996 και 1997, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Εφήβων-Νεανίδων το 1999, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Ποδηλασίας το 2004, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2006 και το 2015, οι Βαλκανικοί Αγώνες 1995, 1997, 2000, 2013, 2016.

Πέραν των διοργανώσεων όμως, υπογραμμίζουμε και μία άλλη σπουδαία χρήση του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου. Σε αυτό προετοιμάζονται, προπονούνται και ‘’χτίζονται’’ σε ετήσια βάση όλοι οι αθλητές που έχουν φέρει στο παρελθόν και συνεχίζουν να φέρνουν μεγάλες διεθνείς διακρίσεις και μετάλλια στην ποδηλασία και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό, περιλαμβανόμενων και των αθλητών ΑμΕΑ.

Υπογραμμίζουμε δε ότι τα τελευταία 3 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UEC) σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία (UCI) αλλά και την ΕΟΠ, διοργανώνει και χρηματοδοτεί ετήσια προπονητικά camp, για τη ανάδειξη ταλαντούχων νεαρών αθλητών από τα Βαλκάνια, την υπόλοιπη Ευρώπη και την λεκάνη της Μεσογείου, με παράλληλη αναβάθμιση του τεχνικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του ποδηλατοδρόμιου, προς όφελος της Ελληνικής ποδηλασίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από πλευράς Πολιτείας.
Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, για την κατασκευή και αναδιαμόρφωση του οποίου επιβαρύνθηκαν με δυσθεώρητα ποσά οι Έλληνες φορολογούμενοι, είναι το μοναδικό ποδηλατοδρόμιο ολυμπιακών προδιαγραφών και εξοπλισμού που υπάρχει στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και επομένως είναι απολύτως απαραίτητο να παραμείνει στην χρήση της Ε.Ο.Π. και ειδικότερα των αθλητών ποδηλασίας, για να μπορέσει να επιτελέσει αυτή το δημόσιο σκοπό της.
Δηλώνουμε το σεβασμό μας σε όλα τα αθλήματα και σε όσους επιδιώκουν να καλλιεργήσουν οποιοδήποτε άθλημα, αλλά από την άλλη πλευρά αδυνατούμε να αντιληφθούμε ότι η πολιτεία φαίνεται να λησμονει ότι τυχόν υλοποίηση σκέψεων σαν αυτές που αποτυπώνονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα και γίνονται προφανώς για την ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο σκοπό που υπηρετεί και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο και η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και θα οδηγήσουν σε διάλυση των Εθνικών Ομάδων Ποδηλασίας και σε πλήρη καταστροφή και αφανισμό ενός αθλήματος που έχει χαρίσει τεράστιες συγκινήσεις στη χώρα μας.
Ελπίζουμε ότι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με διαφαινόμενες σκέψεις της ΚΑΕ ΑΕΚ να μετατρέψει το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο σε ιδιωτική αθλητική εγκατάσταση μπάσκετ και να αποβάλλει από αυτό την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας κινούνται εκτός της πραγματικότητας.
Θεωρούμε λοιπόν αυτονόητο ότι όποιος επιθυμεί να κατασκευάσει νέο στάδιο για μία ανώνυμη εταιρεία ή οποιονδήποτε ιδιωτικό φορέα, μπορεί να αναζητήσει άλλους χώρους και όχι αθλητικές εγκαταστάσεις, με το στοιχείο της μοναδικότητας όπως το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο ‘’Αριστείδης Κωνσταντινίδης’’ προσπαθώντας να επιβάλει το δίκιο του ισχυρού, ξεριζώνοντας ένα ιστορικό άθλημα από τον φυσικό του χώρο στηριζόμενος στην ανοχή της πολιτείας.
Ευελπιστούμε ότι η πολιτική ηγεσία θα αντιληφθεί όλα τα παραπάνω, θα σπεύσει και θα ενεργήσει για την αυτονόητη υπεράσπιση των ποδηλατών και των ποδηλατικών σωματείων και θα μεριμνήσει για την αποκατάσταση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την Ομοσπονδία μας τα τελευταία δέκα χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο, όπως το πρόβλημα της ανύπαρκτης θέρμανσης και συντήρησης του αγωνιστικού χώρου, της μη επιδιόρθωσης των σημαντικών ατελειών του στεγάστρου κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, τυχόν σκέψη για την υλοποίηση τέτοιων αυθαίρετων σκέψεων βρίσκει πλήρως αντίθετη την Ομοσπονδία μας, η οποία είναι έτοιμη να αντιδράσει μαζικά, δυναμικά και συντεταγμένα με όλα τα πάνω από 120 σωματεία της και όλους τους πάνω από 3.500 αθλητές της, συμπεριλαμβανομένων Ολυμπιονικών, Παγκοσμίων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλητών και Κυπελλούχων, αλλά και να απευθυνθεί στους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς στους οποίους υπάγεται και με τους οποίους συνεργάζεται: ΓΓΑ, Υπουργείο Πολιτισμού, ΕΟΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση Ποδηλασίας (UEC) και Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UCI) για να σταματήσει αύτη η ιλαροτραγωδία, που εύλογα δημιουργεί αίσθηση οργανωμένου σχεδίου διάλυσης του αθλήματος της ποδηλασίας και προκαλεί αισθήματα ξεριζωμού για 2η φορά, ενός τόσο προβεβλημένου αθλήματος, μέσα από απροκάλυπτες και με αμοραλισμό αντιδραστικές συμπεριφορές, απογοήτευση και αίσθηση έλλειψης κοινωνίας δίκαιου και πρόνοιας.
Η Πολιτεία και γενικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θεσμοί θα πρέπει να στηρίξουν τις θέσεις της Διοίκησης της Ε.Ο.Ποδηλασίας αλλά και όλου του ποδηλατικού κόσμου, του τόσου λαοφιλούς παγκοσμίως αθλήματος.

Σχετικά με τον Συντάκτη:

Αφήστε το σχόλιό σαςΣυμπλήρωσε την εξίσωση: *